Pelerinajul elevilor merituoşi la Iaşi
15/09/2014

În perioada imediat premergătoare începutului de an şcolar, între 4 şi 8 Septembrie 2014, un grup de elevi şi profesori ai Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” din Satu Mare a avut prilejul de a vizita Iaşiul.
Acest pelerinaj - prilej de îmbogăţire spirituală şi culturală – a fost posibil datorită frumoasei colaborări existente între şcoala noastră şi Şcoala Gimnazială “Ionel Teodoreanu” din Iaşi, precum şi sprijinului acordat de Parohia “Sfântul Iulian din Tars” din Campusul Studenţesc “Tudor Vladimirescu”, parohie păstorită de către preacucernicul părinte inspector Florin Chirilă.
Joi, 4 septembrie, după o lungă călătorie şi un popas la Piatra Fântânele, spre seară am ajuns la Iaşi. Aici am fost întâmpinaţi cu căldură de către gazdele noastre, doamna director Silviana Loghin şi părintele Florin Chirilă.
A doua zi am început-o cu vizitarea Mănăstirii Hadâmbu, în apropierea Iaşiului, monument istoric atestat în anul 1659. Aici am rămas impresionaţi de capacitatea de renaştere a acestui aşezământ monahal, de frumuseţea întregului complex mănăstiresc, de bogata colecţie de cărţi bisericeşti scrise cu caractere chirilice. Cu siguranţă că toate acestea au fost realizate şi sub ocrotirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoană căreia ne-am închinat şi noi.
Următoarea noastră vizită a fost la Mănăstirea Galata, o mănăstire cu un trecut tumultos, ansamblul fiind folosit (în mod paradoxal) inclusiv ca închisoare începând cu anul 1923. Ceea ce a impresionat aici a fost frumuseţea arhitecturală – în simplitatea ei – pictura bisericii fiind aproape inexistentă datorită incendiilor prin care a trecut.
La Mănăstirea Vlădiceni, după o rugăciune de mulţumire, unul dintre părinţii slujitori a avut un scurt cuvânt de folos - în fapt un dialog cu elevii – pe tema responsabilităţii noastre a tuturor în raport cu semenii şi cu Dumnezeu.
Timp mai îndelungat a necesitat vizitarea Mănăstirii Cetăţuia, un complex monahal impunător, înconjurat de un zid de piatră înalt de şapte metri.
După o scurtă vizită la biserica nouă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” din Iaşi, pelerinajul nostru s-a îndreptat înspre centrul istoric al oraşului. Aici ne-am închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană, admirând apoi frumuseţea detaliilor Bisericii “Sfinţii Trei Ierarhi”, loc al întâlnirii misiunii Bisericii cu misiunea şcolii. Aici a fost înfiinţată în 1640 prima şcoală superioară ieşeană şi tot aici s-a tipărit Cazania lui Varlaam, prima carte în limba română tipărită în Moldova. După ce ne-am închinat la moaştele Sfântului Vasile cel Mare am continuat pelerinajul nostru la Biserica “Sfântul Nicolae Domnesc” şi la Biserica “Sfântul Sava cel Sfinţit”, aceasta din urmă reprezentând o frumoasă îmbinare de elemente arhitecturale bizantine, orientale, gotice, moldoveneşti şi munteneşti.
Duminică, vizita noastră la Iaşi s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie în biserica “Sfântul Iulian din Tars” din campusul studenţesc, unde, în cuvântul său de învăţătură, părintele director Gabriel Groza a vorbit despre importanţa tinerilor în societatea zilelor noastre.
Prof. Drd. Ioan Popa-Bota


« Inapoi