Hramul teologic al Liceului Ortodox "Nicolae Steinhardt"
25/01/2018

Azi, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constatinopolului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la hramul Liceului Ortodox "Nicolae Steinhardt" din Satu Mare, care şi-a sărbătorit, pentru al patrulea an consecutiv, protectorul duhovnicesc.
La sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop a fost întâmpinat de Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, şi de prof. pt. învăţământul primar Ramona Filip împeună cu elevii clasei a III-a, după care Preasfinţitul Iustin, a asistat la Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi profesori din cadrul liceului, care l-au avut în frunte pe Pr. Prof. Gabriel Groza, directorul acestei unităţi de învăţământ.
Preasfinţitul Părinte Iustin a rostit pentru elevi un cuvânt plin de învăţătură despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul şi despre opera sa, în care a subliniat importanţa teologiei Sfântului Grigorie, care rezultă din tratatele despre preoţie şi i-a îndemnat pe tineri să le citească. În continuare, ierarhul a vorbit tinerilor despre prietenia Sfântului Grigore Teologul cu Sfântul Vasile cel Mare, prietenie care a cunoscut doar două drumuri: cel al bisericii şi cel al şcolii. Ierarhul s-a referit apoi la opera poetică a Sfântului Grigorie Teologul, care a scris prima poezie creştină. O parte a cuvântului de învăţătură a cuprins şi aspecte despre Sinoadele ecumenice, dar şi despre familie şi rolul ei în societate.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin, a dăruit liceului mai multe volume liturgice, teologice şi culturale.
La grădiniţa liceului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a fost invitat de copii la ora de pictură, a cărei temă a fost Centenarul Marii Uniri.
În Sala de sport, elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal au prezentat o activitate referitoare la Unirea cea mică şi au recitat versuri ale poetului naţional Mihai Eminescu. Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii.


« Inapoi