Ziua de 1 decembrie sărbătorită la Liceul Teologic Ortodox Român "Nicolae Steinhardt"
03/12/2012

Ziua de 1 decembrie are o semnificație specială pentru români, deoarece în această zi se sărbătorește Ziua Națională a României.
La 1 decembrie 1918 a fost îndeplinit un vis al națiunii române, acela al desăvârșirii României Mari, prin unirea ultimei provincii, Transilvania, cu România, după ce anterior Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 noiembrie 1918) se uniseră cu țara.
Cum în școala noastră valorile creștin-ortodoxe se împletesc cu valorile naționale, Zilei de 1 Decembrie i-a fost acordată o atenție specială prin organizarea unor activități, la care au participat atât elevi din ciclul primar, cât și elevi din ciclul gimnazial și liceal.
Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, deși era cu două zile înaintea Zilei Naționale, elevii liceului, dar și un mare număr de părinți, s-au îndreptat către sala de sport, unde urma să se desfășoare activitatea.
Manifestările au debutat într-o atmosferă solemnă, cu intonarea Imnului Național de către corul școlii, după care profesorul de istorie Pusta Ciprian a prezentat în câteva idei importanța zilei de 1 Decembrie în istoria românilor.
Prima parte a activității s-a încheiat cu prezentarea unui program artistic susținut de elevii claselor I-IV, coordonați de doamnele învățătoare Andreica Elena, Budurlean Liliana, Filip Ramona și Pișcoran Maria, urmați de elevii claselor V-VI, coordonați de doamna profesoară Rișco Emilia. Poeziile și cântecele patriotice interpretate de „cei micuți” au însuflețit asistența, care i-a răsplătit cu îndelungi aplauze.
Cei mici au fost urmați de același cor al școlii care a interpretat o suită de cântece patriotice și colinde religioase, care au anunțat următorul moment.
În partea a doua a programului, artisticul a lăsat locul cunoștințelor, prin desfășurarea unui concurs interactiv cu tematică specifică zilei de 1 decembrie, concurs la care au participat câte doi reprezentanți din fiecare clasă de liceu dar și din clasa a VIII-a.
Susținuți de colegii din sală prin aplauze și încurajări verbale, concurenții s-au duelat în răspunsuri într-o atmosferă competitivă apreciată de toți.
În final s-au detașat câștigătorii: locul I a fost obținut de elevele Zanga Maria și Vonethe Giorgiana din clasa a XII-a A, locul II a fost obținut de elevele Kis Silvia și Buhai Cosmina din clasa a IX-a B, iar locul trei a revenit reprezentanților clasei a VIII-a Csengeri Anet și Tincu Sanda.
La buna desfășurare a concursului a contribuit și juriul format din profesorii Bițică Adriana, Nemet Cristian și reprezentanta Consiliului elevilor, eleva Coț Bianca, juriu care a analizat competent și obiectiv răspunsurile date de concurenți.
Pe tot parcursul desfășurării activității, participanții au putut viziona un material dedicat Zilei Naționale, realizat în power-point de către elevele Zanga Maria și Vonethe Giorgiana din clasa a XII-a A.


« Inapoi