Buna Vestire și Ziua Cucului
25/03/2011

Sala de sport a Liceului Ortodox “Nicolae Steinhardt” Satu Mare a găzduit ieri manifestarea intitulată „25 Martie, Buna Vestire și Ziua Cucului” Sărbătoarea care aduce primăvara”, organizată de Biblioteca Județeană în colaborare cu unitatea de învățământ gazdă. În cuvântul de deschidere a festivității, directorul Bibliotecii Județene, Ioan Mircea Ardelean, a precizat că odată cu Buna Vestire se sărbătorește și ziua în care, în folclorul românesc, cântă pentru prima dată și cucul. “Dubla semnificație a acestei sărbători, cea religioasă, prăznuită de întreaga ortodoxie și denumită Buna Vestire, și cea laică, ce ne dă prilejul să auzim pentru prima dată în an cântatul cucului, ne oferă ocazia să ne implicăm în viața comunității locale prin organizarea acestui eveniment. Dincolo de misiunea de a informa și de a educa, biblioteca publică are și menirea de a organiza astfel de evenimente culturale pentru publicul său, cu rol recreativ, dar care implică efort și multă dăruire”, a mai declarat Ioan Mircea Ardelean. Acesta a mai adăugat că în scurt timp la această școală va funcționa și o sală de Biblionet.
A urmat apoi eleva Ligia Văsiuț care, în câteva cuvinte, a creionat importanța celor două sărbători, după care profesorul Ovidiu Varga, ajutat de câțiva elevi, a interpretat troparul Bunei Vestiri. A venit rândul elevilor clasei a IV-a, îndrumați de institutorul Liliana Budurlean, care au interpretat un colaj de poezii din creația populară, după care corul alcătuit din elevii claselor a VI-a, a VII-a și a VIII-a, dirijați de profesoara Zenovia Pop, au încântat audiența cu o suită de cântece.
Cei prezenți la acest eveniment au putut admira și expoziția de pictură naivă, ce surprinde cucul în toate ipostazele, realizată de Pop Vasile, angajat al Bibliotecii Județene Satu Mare.


« Inapoi