Biserica stramoseasca si scoala satmareana in zi de sarbatoare
12/09/2011

Ziua de 12 septembrie 2011, a fost o zi binecuvantata pentru elevii si dascalii Liceului Teologic Ortodox ,, Nicolae Steinhardt"; Satu Mare, o zi de aleasa sarbatoare duhovniceasca.
Emotiile si bucuria inceputului unui nou an scolar au fost si mai mari deoarece in aceasta zi inaltatoare a fost sfintita biserica din curtea liceului, avand hramul ,, Sfantul Ierarh Nicolae".
Biserica a fost tarnosita de catre Prea Sfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, in prezenta a 30 de preoti, dascali, elevi, parinti si credinciosi. Printre invitati s-au numarat PC Cristian Baciu, consilier bisericesc la Mitropolia Clujului, PC Protopop Ioan Socolan, primarul municipiului Satu Mare Iuliu Ilyes, D-nul deputat Gheorghe Ciocan, d-na deputat Mihaela Rusu, viceprimarul Adrian Albu, presedintele Consiliului Judetean Mircea Govor, directori de scoli si licee din judetul Satu Mare
Lucrarile de constructie a bisericii au inceput in anul 2007 si au fost finalizate in anul 2011, sub pastorirea parintelui director Gabriel Groza, architect fiind domnul Dorel Cordos.
Pictura care impodobeste biserica a fost executata in tehnica tempera, intre anii 2010 -2011 de catre Liviu Bob. Iconostasul a fost executat de catre mesterul popular Nicolae Campean.
La finalul liturghiei, PS Justin Sigheteanul a dat citire mesajului de inceput de an scolar al Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel si a adresat elevilor un bogat cuvant de invatatura duhovniceasca, apreciind si felicitand conducerea si cadrele didactice pentru toate lucrarile care s-au realizat la acest liceu, rugandu-se pentru toti elevii si profesorii sa aiba parte de rezultate bune si daruri imbelsugate.
Parintele director, Gabriel Groza, a asemanat aceasta zi cu o Zi Pascala. ,,La fel cum, in Ziua de Pasti, crestinii se gasesc in fata unui nou inceput si merg sa se impartaseasca din Lumina Sfanta a Invierii, asa si elevii nostri, la noul inceput de an scolar, vin sa se impartaseasca din lumina si invatatura cartilor si din darurile dumnezeiesti pe care le primesc din Sfanta Biserica". Parintele director a considerat aceasta zi ca fiind cea mai inseamnata din viata dansului, iar tarnosirea bisercii cea mai mare realizare a sa. In cuvantul rostit, a adus multumiri lui Dumnezeu, precum si PS Justin pentru increderea si sprijinul acordat.
Un moment inaltator a fost impartasirea boboceilor de clasa I care au trecut pentru prima data pragul scolii si al bisericii.
Apoi, in clinchetele cristaline ale clopotelului, fiecare invatator si diriginte si-a condus elevii in salile de clasa.
Ei au pasit pragul scolii, cu emotia inceputului sau bucuria reintalnirii. Un nou an scolar reprezinta un moment insemnat nu numai pentru copii, dar si pentru cadrele didactice si parinti, semnificand, in acelasi timp, o alta treapta urcata pe un nou drum.
Pentru fiecare copil, prima zi de scoala este o zi deosebita, este ziua in care se deschide o lume noua, pe care nu o cunoaste, dar pe care doreste din tot sufletul sau sa o descopere, pas cu pas. Elevii traiesc plenar fiecare secunda, intra pe poarta scolii stapaniti de emotie, bucurie, si implicit de o curiozitate imensa pentru descoperirea unui univers nou, plin de mister.
Copiii au fost intampinati cu multa iubire si dragoste deopotriva, iar dascalii au cautat sa le fie mereu aproape pentru a le crea sentimentul de incredere in fortele proprii.
Dascalii primesc cu mare drag elevii care au ales sa urmeze cursurile acestui liceu vocational, datorita faptului ca acestora le revine nobila misiune de a transmite invataturile religioase si cuvantul lui Dumnezeu.


« Inapoi